ترجمه کتاب ارزیابی پس سکنایی توسط عضو هیات علمی واحد رودهن

۱۹ خرداد ۱۴۰۰ | ۱۱:۰۲ کد : ۶۲۱۵ اخبار
کتاب ارزیابی پس سکنایی(یادگیری از ساختمان ها) توسط دکتر رضا نقدبیشی عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن و زینب گوهری ترجمه و توسط انتشارات جهاد دانشگاهی به چاپ رسید

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن  در مقدمه این کتاب آمده است:

اولین انتظاری که از ساختمان داریم ایجاد سرپناه برای فعالیت‌هایی است که در محیط طبیعی به‌طور مؤثر صورت نمی‌گیرند، یا اصلاً قابل انجام نیستند. ساختمان‌ها به این منظور طراحی می‌شوند تا (1) از افراد و تجهیزات در برابر عوامل مختلفی مانند باد، باران، برف و گرما محافظت کنند؛ (2) به ایجاد فضای داخلی بپردازند که کالبد فیزیکی، وسایل و محیط آن (دما، رطوبت، سر و صدا، نور، کیفیت هوا، مواد) برای فعالیت‌هایی که در محیط بسته انجام می‌شوند، مناسب باشد؛ و (3) زیر ساخت‌های لازم مانند آب، برق، سیستم‌های دفع زباله و اطفاء حریق- را برای انجام فعالیت‌ها در محیطی امن فراهم سازند.

امروزه افراد و سازمان‌ها انتظارات بیشتری از ساختمان‌ها دارند. مالکان انتظار دارند که سرمایه‌گذاری آنها به ساخت بنایی منجر شود که اهداف کسب و کار یا ماموریت‌های آنان برای افزایش بهره‌وری کاری و سوددهی پشتیبانی کند؛ برای کارآیی های جدید، بازدهی انرژی و صرفه اقتصادی در ساخت و حفظ بنا مناسب و قابل قبول باشد؛ و نیازهای متقاضیان را رفع نماید. کاربران انتظار دارند که ساختمان‌ها کارآمد، راحت و ایمن باشند و سلامتی آنها را به خطر نیاندازند. کارایی ساختمان به معنای توانایی آن در رفع تمامی انتظارات است.

ارزیابی پس سکنایی (POE) فرآیند ارزیابی نظام‌مند کارایی ساختمان‌ها پس از ساخت و اشغال آنها در مدت زمان مشخص است. ارزیابی پس سکنایی با سایر ارزیابی‌های کارایی ساختمانی که بر الزامات سکونت و اشغال در بناها از جمله سلامت، ایمنی، امنیت، کاربری و بهره‌وری، راحتی فیزیولوژیکی، کیفیت زیبایی و رضایتمندی تمرکز دارند، متفاوت است. "درس آموخته‌ها" به برنامه‌هایی اشاره دارد که به جمع‌آوری، دستیابی و اشتراک اطلاعات مربوط به موفقیت و شکست فرآیندها، محصولات و سایر زمینه‌های ساختمانی با هدف بهبود کیفیت و هزینه طول عمر ساختمان‌های آینده کمک می‌کنند. در حالت ایده‌آل اطلاعات حاصل از ارزیابی‌های پس سکنایی در برنامه‌های درس آموخته‌ها به دست آمده‌اند و در برنامه ریزی، برنامه‌ دهی و طراحی فرآیندها برای موفقیت ساخته‌های جدید و جلوگیری از تکرار اشتباهات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شناسایی موارد زیر از جمله اهداف مشخص ارزیابی پس سکنایی است:

تعریف صنعت‌پذیر ارزیابی‌های پس سکنایی؛

روش‌ها و فناوری‌های استفاده شده برای جمع‌آوری داده‌ها؛

هزینه پرسشنامه ارزیابی‌های پس سکنایی؛

مزایای انجام ارزیابی پس سکنایی و درس آموخته‌های دریافتی؛

موانع سازمانی برای انجام ارزیابی‌های پس سکنایی؛

روش‌شناسی استاندارد که می‌توان از آن برای اطمینان از ثبات جمع‌آوری داده‌ها و ایجاد امکان توسعه مشارکتی معیارها و بهترین شیوه‌های عملی در آژانس‌ها استفاده کرد؛ و

اندازه‌گیری کارایی برای برنامه‌های ارزیابی پس سکنایی.